T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KİLİS / MUSABEYLİ - Karacaoğlan Ortaokulu

Haberler

Mrt

Çanakkale Zaferi’nin 103. Yılı

Mrt

 

23 Nisan 1920 tarihinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasından hemen sonra Milli Eğitim Bakanlığı, İstiklal Savaşı’nın anlam ve önemini belirtecek ve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsızlığının sembolü olacak milli bir marşının olması gerektiğini anlamış ve bu sebepten dolayı çalışmalar yapmaya başlamıştır. 1921 yılının başında bir yarışma açılmasına karar verilmiştir. Yarışma sonucunda toplanan şiirlerden en güzeli Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Milli Marşı olarak kabul edilecektir. Ayrıca yarışmanın sonucunda kazanan şahsa o dönemin şartlarında gerçekten çok büyük bir meblağ olan 500 Tl civarında bir para ödülü verileceği bildirilmiştir.

Ülke içerisine duyurular yapılmış, toplumun her kesimine bu yarışmanın duyurulması sağlanmaya çalışılmış ve katılımın hat safhada olması konusunda gerekli önlemlerin alınması başlatılmıştır. Ülkemizin işgal altında olduğu, kısıtlı iletişim imkânları ile ancak duyurulabilen bir ortamda, Kurtuluş Mücadelesinde harap ve bitap düşmüş, okuma yazma oranının çok düşük seviyelerde olduğu, Türkiye Cumhuriyeti Halkının bu yarışmaya katılımının düşük olacağı beklenmiştir. Nitekim de öyle olmuştur. Yarışmaya katılacaklara 6 ay gibi uzun bir süre tanınmasına rağmen düzenlenen bu yarışmaya ancak 724 adet şiir aday olmuştur.

Dönemdeki ismi ile Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) bu şiirleri değerlendirmek için bir komisyon oluşturmuştur. Yarışmaya katılan 724 şiir teker teker okunmuş ve içlerinden 6 adet şiir elemeyi geçip Meclis Matbaası tarafından bastırılıp milletvekillerine dağıtılmıştır.

Dönemin Milletvekillerinden Mehmet Akif Ersoy yarışmada para ödülü olduğundan dolayı yarışmaya katılmak istememiştir. Dönemim bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver Bey Ankara’da yaşayan Mehmet Akif Ersoy’a 5 Şubat tarihinde para konusunun çözümlenebileceğini, endişe edilmemesi gerektiğini ve yarışmaya mutlaka kendisinin de katılması gerektiğine dair bir mektup yazmıştır. Bunun üzerine Mehmet Akif Ersoy "Ben mebusum, müsabakaya katılmam. Ayrıca çok istiyorsanız da bir şiir yazıp size veririm" diyerek para konusundaki hassaslığını bildirmiş ve evinde bir şiir yazarak “Kahraman ordumuza" ithaf ettiği şiiri, Maarif Vekaleti´ ne teslim etmiştir. Çok beğenilen bu şiir seçilen 6 şiire ilave olarak yarışmaya katılmıştır.

Yapılan oylamalar sonucunda yarışma sonuçlanmış, en beğenilen ve anlamlı şiir olarak Maarif Vekil Hamdullah Suphi Bey tarafından büyük bir coşku ile okunan Mehmet Akif Ersoy´un yazdığı şiir büyük tezahürat ve alkışlar eşliğinde, oybirliği ile yarışmanın birincisi olarak 12 Mart 1921 tarihinde seçilmiştir.

İstiklal Marşı olarak kabul edilen bu şiir Meclis kürsüsünde birkaç kez daha okunmuştur. Yazılan bu güzel ve anlamlı şiirden etkilenen bütün milletvekilleri ayakta heyecanla yeni marşımızı dinlemişlerdir. Aradan bir kaç gün geçmesinden sonra Meclis yetkilileri yarışmanın birincisine verilmesi icap eden para ödülünü vermek üzere Mehmet Akif Ersoy´a gitmişlerdir. Mehmet Akif Ersoy bir kez daha böyle bir parayı asla kabul edemeyeceğini "Ben müsabakaya girmedim. Bu para benim hakkım değildir ve bana aitte olamaz" sözleri ile tekrar ifade etmiştir. Meclis yetkilileri ise ısrarlarını sürdürerek "Bu parayı devletimizin kasamızda tutamayız. Lütfen siz alın, isterseniz bir yere bağışlarsınız" diyerek yarışma ödülünü Mehmet Akif Ersoy´a teslim etmişlerdir. Mehmet Akif Ersoy bunun üzerine yarışmadan kazandığı ödülü hastanede yatmakta olan gazilerimize bağışlamıştır.

Ock

Okulumuz Kilis´te düzenlenen okullararası voleybol müsabakalarında kızlarda il dördüncülüğü, erkeklerde ise il ikincisi olma başarısı göstermiştir. Öğrencilerimize ve emeği geçen herkese bu haklı gurur için teşekkür ederiz...

Ock

Okulumuzunda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Öğretmeni tarafından düzenlenen "Anne, Baba Tutumları Semineri" yapıldı. Verilerimizin katılımıyla gerçekleşen seminerde çocuğun aile ortamında olumlu kişilik geliştirmesi, iyi bir eğitim alması ve bütüncül olarak gelişimi için ailenin çocuğa karşı sergilediği tutumlar üzerine konuşuldu. 

Otoriter Tutum, İlgisiz Tutum, Aşırı İzin Verici Tutum, Aşırı Koruyucu Tutum, Tutarsız Tutum, Mükemmeliyetçi Tutum, Demokratik Tutum nasıl olur, bu tutumların olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir gibi sorulara cevaplar verilerek velilerimiz bilgilendirildi. Katılımı sağlayan velilerimize ve emeği geçen öğretmenlerimize teşekkür ederiz. 

Ara

Gençlik ve Spor Bakanlığı Tarafından Desteklenen "Gençlik Projeleri" kapsamında okulumuzda çeşitli oyunlarda öğrencilerimiz gönüllerince eğlenme fırsatı buldular.

Kas

Bizler yaşayamadık senle Atam aynı günlerde. Bakamadık deniz mavisi gözlerine, duyamadık sesini. Ama 79 yıl sonra bile senin gözlerine bakıyor, senin konuştuklarını dinliyoruz. Seni anlamaya, seni yaşamaya, seni yaşatmaya çalışıyoruz. Yıl 1938 değil belki olmasın, ne yazar ki… Her yıl saat 9’u 5 geçe, sanki o anda yaşıyormuş gibi o anı yaşıyoruz. Gözlerinin kapandığı o anı hissediyoruz, acını kalbimizin en derinlerinde. Düğümleniyor göğsümüzde nefesimiz…

Sen, sen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, sen ölmedin. Yaşıyorsun fikirlerimizde. Fikirleri öldüremezler. Sen ölmedin. Yaşatacağız öğrencilerimizle. Nesilleri öldüremezler. Bizler her zaman ve her durumda Cumhuriyetin yılmaz bekçileri olacağız. Bizler seni unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız.

Kas

Okulumuzda 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı  "MEB Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Yönergesi" kapsamında Okul Meclisi Temsilci Seçimlerimiz yapıldı. Her çocuk seçme ve seçilme hakkını kullanarak özgür iradeleri ile oy kullandı. Oylar sonunda hep birlikte sandığımızı açtık ve oylarımızı saydık. En fazla oyu alarak temsilci seçilen öğrencimiz 7/B sınıfından Belgin KAYA oldu. Öğrencilerimize katılımlarından dolayı teşkkür ediyoruz...

Ekm

Okulumuzda İlköğretim Haftası Kutlandı.